Nultolerantie in Leuven

Een tijdje geleden was ik op een blauwe namiddag nietsvermoedend aan’t fietsen door de Kapucijnevoer.
Plotseling hoor ik achter me door zo’n luide megafoon:” Ja meneer, u mag afstappen!”. Ik viel bijna van m’n fiets van’t verschieten en stopte dan ook heel gedwee (… achteraf bekeken had ik misschin beter weggespurt…).  Het bleek een witte camionette te zijn met een blauwe streep, een voertuig dat doorgaans door de politie wordt gebruikt en ook nu zat er een  man met snor en in blauw uniform achter het stuur. Hij wenkte me dichter te komen, zelf bleef ie zitten in zijn grote camionette, en vroeg mijn identiteitskaart want “meneer, u weet toch wel dat u niet zonder handen mag fietsen!”  Beetje gepruttel van mij “koud, geen handschoenen…” maakte weinig indruk want hij noteerde ijverig mijn gegevens.
Ondertussen had er zich al een hele file gevormd, want meneer de agent blokkeerde met zijn dikke camionnette de volledige straat, maar dat was minder belangrijk dan mijn overtreding.
Anyway, ik kreeg mijn identiteitskaart terug “volgende keer handschoenen aandoen he jongen… want dit wordt een duur grapje..” Ik braaf geknikt “Ja meneer, ik zal het niet meer doen…”

Ik had toen nog hoop dat er niets van zou komen, dat het te stom was om daar een boete voor te krijgen, maar niets was minder waar. Twee weken na de feiten had ik een brief in de bus van Politie waarin ze me vroegen 50 euro aan zegels te plakken en terug te sturen. Nooit gedaan, enkele weken geleden kreeg ik een aanmaning om binnen de 15 dagen te betalen anders zou er een strafrechterlijke procedure in gang worden gezet. Die periode is nu ruimschoots voorbij maar ik heb nog niets gehoord. Ik ben eens benieuwd of men hiervoor echt zo’n procedure in gang gaat zetten of  het gewoon seponeert.

Maar ik heb zo’n gevoel dat ik het niet slim genoeg gespeeld heb, ik had beter ergens verzet aangetekend in plaats van stomweg niets te betalen. Ik heb al eens geïnformeerd bij Sajaara hoe je gemeenschapswerk kan vragen, in plaats van de boete te betalen, maar naar’t schijnt moet je dan al sowieso 80 euro gerechtsonkosten betalen :-s  Afwachten maar.
Wordt ongetwijfeld vervolgd 🙂