Nabeschouwing Brussels half marathon

Ik ben geëindigd als 654e in een tijd van 1u38′ 26″. Of 4’40” per kilometer en een gemiddelde snelheid van 12,86 Km/u. Net niet de tijd ik vooropgesteld had, jammer.
In het begin had ik het heel lastig, na 4 km wilde ik er bijna de brui aan geven zo slecht ging het. Ik kon moeilijk ademen en op de stukjes bergop bij het uitkomen van de tunnels ging mijn hartslag telkens steil de hoogte in. Maar de tijden bleven goed: de 10 km passeerde ik na 47′. Langzaam werd het gevoel ook beter en na 11km had ik voor eerst het gevoel dat ik een beetje op m’n gemak liep en niet elk moment over m’n toeren zou gaan. Van toen af ging het beter en kon ik zelfs nog beetje versnellen. De Tervurenlaan heb ik nog nooit zo goed opgelopen en in het dalende stuk tussen het Jubelpark en de aankomst heb ik zelfs een km in 3′ afgelegd. Ik moet hier wel een dankwoord aan mijn gezelschap richten. Gelukkig was ze erbij om me op sleeptouw te nemen die eerste helft, anders had ik nooit die eindtijd gehaald. Jammer dat ze zich zelf een beetje heeft opgeblazen waardoor ze na 14km stilviel.

Eerst was ik toch teleurgesteld in die tijd, net niet de 1u35′ die ik voorpgesteld had. En zeker omdat het gevoel er is dat het zonder die verkoudheid zeker haalbaar was geweest. Maar ondertussen begin ik het al wel een goeie tijd te vinden. Ik ben nog maar goed aan het sinds juni, gemiddeld 2x per week gaan en in totaal amper 200km gelopen. Da’s niet echt een brede basis om aan een halva marathon te beginnen. Het volgende doel is er voor te zorgen dat ik wel aan een brede basis geraak, en liefst zonder blessures.

De halve marathon loopt grotendeels over het parcours van de 20km van Brussel. Maar ik vind hem wel leuker om te lopen dan de 20km. Er starten maar zo’n 6000 lopers tegenover 25000 in de 20Km, dat wil zeggen dat je overaal plaats hebt om door te lopen en niet struikelt over andermans voeten. Ook de temperaturen zijn aangenamer dan einde mei. De aankomst op de Grote Markt is heel sfeervol, de kleine straatjes door een haag van toeschouwers geeft wel een kick, maar daar kan je geen 25.000 man door persen. Ook de omkadering is beter. Waar ze in de 20km aan de aankomst een mars in je handen duwen, die er na een paar uur gegarandeerd weer uitkomt, kreeg je hier 2 verschillende AA drinks, een suikerwafel, een mueslireep, enkele ovomaltinesnoepjes en een peperkoek.

Het parcours van de halve marathon:

View Brussel Half marathon in a larger map

Foto’s komen later nog online.