IMG00066-20100112-2153

Garmin Forerunner 310XT

Ik heb mezelf vandaag een nieuw speeltje aangeschaft: de Garmin Forerunner 310XT. Ik was al een tijdje op zoek naar een combinatie van GPS-hartslagmeter.
Ik heb altijd een Polar gehad, maar van het laatste exemplaar, de RS200D, ben ik niet echt tevreden. De batterij gaat heel snel leeg, en ik heb tijdens het vaak rare bokkesprongen van m’n hartslag. Ik heb dan een tijd geleden een ander type borstband gekocht en dat ging even beter maar de problemen zijn nu terug.

Ik heb lang getwijfeld tussen de Forerunner 405CX of de 310XT. Ze hebben dezelfde eigenschappen, alleen heeft de 310XT een levensduur van 20u tov 4u voor de 405CX en hij is waterdicht en dus ook geschikt voor triathlon.

Een eerste kennismaking.

De 310XT wordt default geleverd met een USB-oplader, een borstband en de ANT usb stick om draadloos te synchroniseren met de PC.
IMG00066-20100112-2153

Als je je een eerste keer aanzet moet je een setup wizard doorlopen waarbij enkele standaardgegevens worden gevraagd: gewicht, lengte, geslacht, leeftijd, activiteitsgraad. Datum en tijd synchroniseert hij wanneer ie een eerste keer contact heeft met satellieten.
IMG00067-20100112-2154

Als eerste test heb ik een blokje rond het park tegenover mijn werk gewandeld. Het duurde zo’n 4tal minuten vooraleer ie voldoende satellieten gecontacteerd had om te kunnen beginnen. Vind ik vrij lang om te staan wachten in dunne sportkledij, maar het kan ook aan de dichtbewolkte hemel van deze middag gelegen hebben. Ervaring met andere GPS-systemen leerde me dat je best contact hebt vooraleer je vertrekt anders duurt het heel lang.

Om de training te synchroniseren ga je eerst naar de website van Garmin om de laatste nieuwe versie van het Garmin trainingscenter en de Garmin ANT Agent te downloaden en te installeren. Als je Forerunner aanstaat, gaat ie na de installatie van de software onmiddellijk communiceren met de PC en de eventuele data proberen over te zetten. Als de data is overgezet krijg je enkele basisigrafiekjes met de voorhanden zijnde data. In het geval van deze test is dat afstand, snelheid en hoogtemeters, maar geen hartslagmeter bvb.
Het Garmin trainingscenter is vrij basis, er zouden andere programma’s gratis te downloaden zijn die meer mogelijkheden hebben, maar daar moet ik nog achter zoeken.
jnloco - Garmin Training Center(r)

Je kan ook je training bekijken in Google Earth.
PrtScr capture_3

Garmin heeft ook een netwerksite waar alle Garmin users hun trainingen met elkaar kunnen delen en die van anderen bekijken, hiervoor moet je nog een extra programma installeren: Garmin communicator Plugin. De grafieken en mogelijkheden op deze website zijn op het eerste zicht uitgebreider en veel mooier dan in het Garmin trainingscenter. De Garmin connect heeft ook widgets om je laatste trainingen te tonen op oa een wordpress site,  iets wat ik hier later zeker zal toevoegen.
PrtScr capture_2

PrtScr capture

Een bespreking van een echte test volgt binnenkort, eerst er wat duurloopjes mee lopen.