Met de bus reizen in Tanzania

Met de bus in is altijd een avontuur. We kennen allemaal de beelden van op tv: de gammele, volgestouwde bussen waar er op het dak meer passagiers zitten dan in de bus. Dat viel voor ons goed mee, op het dak was er altijd nog plaats over 🙂

Wat wel is is dat ze verschrijkelijk snel rijden. Meerdere keren gehad dat ze met zo’n oude bus 120Km/u reden op zo’n baantje terwijl ze met één hand zaten te sms’en.

De bussen zitten ook altijd vol, goed vol zelfs. En de mensen nemen er alles mee op de bus. We hebben mensen gezien met 3 levende kippen in hun zak, eentje die naar de zagerij was geweest en 10 houten planken van 3m lang bij had. Het raarste dat we gezien hebben was eentje die een grote frigo meenam. Het heeft een tijdje geduurd voor ze hem door de deur kregen maar het is hen toch gelukt.
En er is niemand die er opmerkingen over heeft, integendeel, ze zullen je helpen om het gerief op de bus te krijgen ook al hebben ze dan zelf een iets ongemakkelijkere zithouding. Moet je hier eens proberen om met 1 lange plank op de bus te stappen…Zo’n bus is een beetje een kleine rijdende marktplaats. Alles kan je er kopen van eten en drinken, tot tandpasta en kleren. Verkopers stappen op, rijden een paar km mee en stappen weer af. In elk gehuchtje waar de bus vertraagd wordt ze bestormd door de lokale bevolking die dan een eindje meelopen en proberen om snacks en drinken proberen te verkopen.

[flickr-photo:id=4982386662,size=m]

Het ziet er op het eerste zicht misschien niet zo uit maar veiligheid is wel een issue. Zo’n bus moet per rit gemiddeld 3x over een weegbrug rijden voor controle, ook moet ze regelmatig stoppen voor politie die de papieren komt controleren. In elk dorpje ligt er een serieuze verkeersdrempel, wil je je bus of auto niet breken is het niet aangeraden om die sneller dan 10km/u te nemen. Maar misschien zijn dit wel lokale initiatieven om de kleine middenstand te steunen.

Als je de bus wilt nemen voor een langere trip kan je maar best je voorzorgen nemen en niet teveel eten of drinken. Stoppen is niet echt de gewoonte en de langste stop die wij hebben gehad was er van een kleine 20 minuten op een rit van bijna 12u.