Wasmachine

Onze oude wasmachine heeft de geest gegeven. Niet echt helemaal maar ik vertrouwde het zaakje toch niet genoeg meer om hem nog durven te gebruiken. Vooral niet ’s nachts of in onze afwezigheid. En een wasmachine die je enkel durft op te zetten als je er naast zit is niet zo heel handig. Anneleen had vlammen uit de stekker zien komen, en bij nader nazicht bleek dat de stekkerdoos een beetje gesmolten was, wat er ons op leek te duiden dat het al meermaals gebeurd was.

Enfin de wasmachine was al oud, ik denk dat ie zeker 25 dienstjaren op zijn teller had staan. Het was een erfstuk van Anneleen haar grootouders en stond toch al bijna 10 jaar bij ons. Onverwoestbaar en destijds ook een aankoop voor het leven waarschijnlijk. Maar zuinig of waterbesparend, daar had dat ding nog nooit van gehoord denk ik en zo stond ie bij ons dus al een tijdje op het lijstje van te vervangen spullen.
Aangemoedigd door doembeelden van brandende huizen is ie dan afgelopen maand met stip gestegen naar de nummer 1 positie op de lijst.

Gewapend met de laatste bedeling eco-cheques zijn we naar vandenborre getogen om een nieuw exemplaar. We zijn teruggekomen met een AEG met een A-30% label. Dat wilt zeggen dat ie 30% minder verbruikt dan andere machines van het A label of wat ze u ook wijsmaken. Hij heeft ook startuitstel, een geruisloze motor, een extra-zachte Protex-trommel, de efficiënte geavanceerde wastechnologie en het Optisense-wassysteem. De oude had niks, 3 knoppen om een programma te kiezen, temperatuur in te stellen en veel of weinig toeren, maar die heeft het wel 25j uitgehouden.

Wat ik nog gehoord heb van de installerende technieker: tegenwoordig moeten de machines steeds minder en minder water gebruiken waardoor er meer zeepresten in de kleren achterblijven. Dit is een groot probleem voor mensen met allergieën tegen zepen, dus hebben ze er niets beters op gevonden om een functie in het leven te roepen die meer water gebruikt en met de naam anti-allergie functie.