Elektriciteit

De offerte

(09/03/2009)
De elektriciteit moet hier dringend vernieuwd worden. Heel dringend zelfs want het blokkeert de vooruitgang van andere dingen zoals de installatie van de centrale verwarming en het vernieuwen van de keuken.
We willen dit graag zelf doen omdat het helemaal niet zo moeilijk zou zijn. Je moet alleen maar weten hoe beginnen en wat aansluiten. Nu zijn we op dat gebied absolute leken en hebben we zelfs geen flauw idee hoe we eraan moeten beginnen. We hebben al iemand die een elektriciteitsplan heeft gemaakt, maar zelfs daar zijn we nog geen stap mee verder.

We denken nu de oplossing gevonden te hebben bij selfmatic. Die leveren al het materiaal, stellen een elektriciteitsplan op en geven ook een halve dag opleiding zodat je toch een idee hetb van hoe je te werk moet gaan.
Nadien kan je met elke vraag en of probleem bij hen terecht en helpen ze je verder, al moet je wel alles zelf doen. Je mag verbouwen in fases, alles op je eigen tempo doen er is geen tijdslimiet.

We zijn er gisteren geweest, hebben alle uitleg gekregen en een offerte laten opstellen en dat lijkt allemaal reuze mee te vallen! Ik denk dat we het gaan proberen, alles zelf doen maar dan wel met iemand die ons helpt die net iets meer ervaring heeft in doe-het-zelven.
Wordt vervolgd! 😉

Het contract

(14/03/2009)
Ondertussen hebben we een contract aangegaan met selfmatic. Zij leveren het materiaal en de kennis door middel van opleiding, het instructieboek electriself en een hulplijn, en wij voeren het uit bijgestaan door een ervaren klusser uit de familie.

Wat we voorzien hebben: een nieuwe schakelkast met zekeringen en toebehoren, opbouwmateriaal, buizen en kabels, inbouwmateriaal niko, voorbedrade buizen en een aarding.
In een eerste fase gaan we enkel boven (1 e verdieping en zolder), de gang beneden en de keuken vernieuwen. De 2e fase is voor wanneer de aanbouw wordt gezet, ooit. Betreft enkel de woonkamer.

We hebben in elke kamer 2 netwerkaansluitingen voorzien en 1 extra tv aansluiting op een slaapkamer boven.
De netwerkaansluiting wil ik omdat ik het niet zo heb voor draadloos: dat is niet zo stabiel en de bereikbaarheid is niet zo groot in ons huis zit betonnen welfsels. En de extra prijs voor die netwerkkabels is peanuts. Bedoeling is dat alle kabels samenkomen in de kelder waar ik een klein routerke heb staan die verbonden is met mijn ADSL-modem.

Voor de extra tv aansluiting wordt een extra UTP-kabel naar boven getrokken. Bij Belgacom TV is de digicoder via UTP verbonden met de modem en zijn er standaard 2 tv-aansluitingen voorzien. Voor een extra tv heb je dan wel nog een extra digicorder nodig. We hebben ook coax kabel voorzien, je weet nooit of we ooit nog eens overstappen naar Telenet of dat het systeem nog eens veranderd.

Geschatte kostprijs: ca 1500 euro.

8 april s’ avonds hebben we de opleiding, 9 april mogen we het materiaal afhalen dan kunnen we in het paasweekend eraan beginnen.

De opleiding

(08/04/2009)
De opleiding hebben we gehad ergens begin april. Het was een interessante les die leuk werd gegeven door een vlotte lesgever. Zeker een meerwaarde, nu weten we tenminste hoe beginnen en welke regels belangrijk zijn.

De eerste ervaringen

(24/04/2009)
Voorlopig lijkt het nog redelijk eenvoudig, maar we hebben enkel nog maar de oude kast afgesloten, de nieuwe aangesloten en dan beide met elkaar verbonden. En de lamp brandde toch ongeveer van de eerste keer! We hebben ook al enkele keren contact genomen met Selfmatic voor enkele kleine probleempjes en we werden telkens snel en vriendelijk geholpen.

We hebben nu de kabels gelegd voor stopcontacten en schakelaars in de keuken en binnenkort gaan we die aansluiten. Pas als daarna de lamp nog brandt kunnen we echt zeggen of het nog zo eenvoudig is als het lijkt 🙂 .

Bruineveld_200900418 016

Je mist meer dan je meemaakt, helemaal niet erg. (Martin Bril)

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD